[popupwfancybox group=”GROUP1″]

Cu comunismul la muzeu. Memorializarea trecutului comunist în țările din Europa de Est

Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara, Foto Ștefan Both „O stafie umblă prin Europa – stafia comunismului”. Citatul celebru al lui Karl Marx și Friedrich Engels cu care se deschide Manifestul Partidului Comunist din 18481 este la fel de valabil și astăzi, chiar dacă are o conotație inversată. Dacă în secolul al XIX-lea comunismul era viitorul,…

Citeste mai mult

Herăstrău: de la Parcul Carol al II-lea la Parcul Regele Mihai. Reparaţie istorică sau cadou otrăvit?

După moartea Regelui Mihai tema monarhiei a revenit din nou în dezbaterea publică. Primăria Municipiului București s-a mișcat, în regim de urgență am putea spune, pentru a cinsti memoria fostului rege. Marţi, 19.12.2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat propunerea primarului general Gabriela Firea, de a schimba numele Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai.…

Citeste mai mult

Garda merge înainte…

Chestiunea legionarismului interbelic a fost deja analizată în fel și chip. Sursele bibliografice nu încetează să crească în dimensiuni și la număr. Memoriile și mărturiile celor care au participat, în calitate de gardiști, la manifestațiile și momentele de răscruce ale Legiunii în anii 1930-1941, de până la venirea trupelor sovietice și metamorfoza țării în ,,democrație…

Citeste mai mult

Saltul eșuat

Cred că putem spune, fără să greșim, că două obsesii au traversat istoria celor 42 de ani de regim comunist din România: industrializarea și independența. Încă din perioada anilor 50, când România se afla sub ocupație militară sovietică, regimul lui Dej a demarat o politică forțată de modernizare a agriculturii (colectivizare) și, ulterior, de distanțare…

Citeste mai mult

Liberalism necontrafăcut

Contraistoria liberalismului (Tact, 2016) a italianului Domenico Losurdo este o carte care ridică multe întrebări și deschide la fel de multe probleme. Titlul este oarecum înșelător pentru că Losurdo nu scrie nici o istorie a curentelor liberale și nici nu studiază doctrina liberală cu rezultatele sale palpabile din societățile democratice dezvoltate. Losurdo, filozof și istoric…

Citeste mai mult

Măștile veacului

George Neagoe a publicat o carte despre colaboraționismele cu regimul comunist ale lui Ștefan Augustin Doinaș, cu sprijinul academic al mandarinului Nicolae Manolescu. Asul de pică: Ștefan Augustin Doinaș (Cartea Românească, 2013) deschide orizontul unei tematici mai largi despre interacțiunile dintre intelectualitate și putere. Tocmai de aceea, George Neagoe inițiază un nou șantier de lucru…

Citeste mai mult

Intelectualii valahi

Atunci când te confrunți cu intelectualii români, orice alt intelectual român de prin preajmă are slăbiciuni pentru unii și antipatii viscerale pentru alții. Când folosim cu lejeritate sintagma intelectuali îi avem în vedere exclusiv pe poeți, romancieri, critici literari, istorici, filozofi și, categorie universală în România, „eseiști”. Cumva, oamenii de știință pot fi geniali „ingineri”…

Citeste mai mult

Televiziune și ideologie în România lui Ceaușescu

Trebuie spus din capul locului că lucrarea lui Alexandru Matei, O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965 – 1983) este o premieră reușită din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, avem de-a face cu o premieră absolută, în sensul că este prima lucrare publicată în limba română despre televiziunea din perioada…

Citeste mai mult

Ce nu e în regulă cu legea „antilegionară”?

Legea „antilegionară”, promulgată de președintele Johannis cu aproximativ două săptămâni în urmă, a reușit să stârnească polemici și dezbateri aprinse în spațiul public. Deși dezbaterile ar fi trebuit să aibă loc înainte de adoptarea legii, consider că ele sunt binevenite chiar și după ce aceasta a intrat în vigoare. Ele sunt cu siguranță un prilej…

Citeste mai mult

Privind înapoi spre începuturile regimului comunist

 Privind înapoi. Amintirile unui fost ziarist comunist sunt memoriile lui Sorin Toma, fost redactor șef al ziarului Scânteia în perioada 1947 – 1960. Despre Sorin Toma știam înainte destul de puține lucruri. Unul dintre ele era legat de celebra serie de articole, „Putrefacția poeziei sau poezia putrefacției”, scrise în 1948, al căror scop era marginalizarea…

Citeste mai mult