Sfârșitul lumii fiind aproape, anunțat pe toate canalele media atât pe un ton „serios” cât și pe unul amuzat, tema fiind așadar de actualitate, îmi permit să contribui la densa literatură pe subiect (3.450.000 de răspunsuri oferite de Google la căutarea „sfarsitul lumii 2012”, 180.000.000 la căutarea „doomsday 2012”) prin oferirea câtorva răspunsuri la întrebările care ne macină pe toți.
De ce trebuie să vină sfârșitul lumii?
Sfârșitul lumii a fost prezis dintotdeauna, în mai toate civilizațiile, de cele mai multe ori pe baza unui substrat religios. Este așadar un fenomen cât se poate de normal ca majoritatea populației să se aștepte ca la un moment dat lumea să se termine. Aceasta mai ales având în vedere că societatea contemporană este fondată pe tradiția creștină care propovăduiește iminența Apocalipsei. De-a lungul timpului, febra sfârșitului lumii a cuprins de mai multe ori civilizația creștină. Spre exemplu, la anul 1000, atunci când toată lumea s-a trezit destul de mirată că după trecerea mileniului mai era în viață. Recent, anul 2000 a fost și el marcat de astfel de teorii milenariste: a se vedea fobia privind blocarea tuturor calculatoarelor odată cu schimbarea anului de la 19’’ la 20’’. Oricum, sfârșitul mileniului nu a avut loc la trecerea dintre 1999 și 2000 ci un an mai târziu, ceea ce a trezit din nou un val de așteptări nerealizate. Cu cât este accelerată informația în „satul global”, cu atât lumea nu mai are răbdare și își imaginează cu atât mai des sfârșituri ale lunii. Dar voi reveni la asta puțin mai încolo.
De ce 21 decembrie 2012?
Pentru că așa au prezis mayașii. Pentru că atunci se termină calendarul lor. De ce îi credem pe mayași? Pentru că sunt o civilizație suficient de exotică și suficient de dispărută pentru a avea o aură mistică. Unul dintre avantajele poveștii referitoare la sfârșitul lumii în 2012 este acela că foarte mulți oameni altfel indiferenți au aflat despre existența civilizațiilor precolumbiene, recte despre mayași, asta în condițiile în care s-au străduit să capete astfel de informații și au reușit să descopere surse credibile. Desigur, cercetătorii care studiază istoria maya avertizează că fenomenul 2012 nu face altceva decât să decredibilizeze civilizația respectivă. E vina ei, până la urmă, că a furnizat un astfel de calendar.
Piatra fiind aruncată, o mulțime de oameni s-au străduit să ofere explicații sau teorii referitoare la modul în care ar putea sfârși lumea. Dintre acestea, se remarcă cele astronomice, conform cărora la solstițiul de iarnă (21-22 decembrie) din 2012 se va alinia Soarele cu gaura neagră din centrul galaxiei sau va avea loc o explozie solară. Astronomia are, în acest proces de fabricare a sfârșitului lumii, avantajul de a fi o știință în care se poate specula oricât și caracteristica de a studia lucruri copleșitor de mari, care transced voința și puterea omului.
De ce aflăm de sfârșitul lumii atât de ușor?
Pentru că există Internetul. Să ne imaginăm că la 1900 (deja o epocă în care presa ajunsese să își ocupe rolul privilegiat în societate cu care ne-a obișnuit) era destul de greu ca în mainstream-ul media să se răspândească astfel de teorii alarmiste. Ele erau, desigur, promovate, pe diverse căi mai mult sau mai puțin subterane, însă nu intrau în circuitul oficial al știrilor. Situația este total diferită odată cu apariția și dezvoltarea mijloacelor informatice. Orice teorie senzațională care ne poate revoluționa concepția despre lume se află la doar un click distanță. Aceasta contribuie la creșterea exponențiala a referințelor la subiect, care ajung să intre în mainstream, în condițiile în care societatea contemporană se află în goană de senzațional. Oare de câte ori pe zi ați intrat în contact în ultima vreme cu o informație referitoare la sfârșitul lumii? De câte ori ați avut tendința de a o propaga? Subiectul este unul la modă, drept pentru care este tentant, chiar dacă abordarea se face uneori într-o notă ironică.
Dacă nu v-au convins aceste răspunsuri…
… puteți să vă informați în continuare. Având în vedere că aceste articole sunt de opinie (drept pentru care notele de subsol sunt descurajate) am păstrat pentru final câteva surse de informare care mi s-au părut foarte utile. Începem, evident, cu sursa primă de informare contemporană, Wikipedia, din care aflăm că sfârșitul lumii din 2012 a fost menționat în serialul X Files, folosit ca temă de promovare pentru Melancholia lui Trier și disecat în nenumărate documentare pe History Channel, Discovery Channel, National Geographic. Urmează siturile dedicate, precum cel despre sfârșitul lumii din care aflăm că mayașii sunt urmașii Atlantidei. Din fericire, conform lui Nostradamus, România nu va fi afectată de sfârșitul lumii din 2012. În cazul în care totuși Nostradamus se înșeală, avem la dispoziție un ghid de supraviețuire în caz de sfârșitul lumii.