[popupwfancybox group=”GROUP1″]

Cu comunismul la muzeu. Memorializarea trecutului comunist în țările din Europa de Est

Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara, Foto Ștefan Both „O stafie umblă prin Europa – stafia comunismului”. Citatul celebru al lui Karl Marx și Friedrich Engels cu care se deschide Manifestul Partidului Comunist din 18481 este la fel de valabil și astăzi, chiar dacă are o conotație inversată. Dacă în secolul al XIX-lea comunismul era viitorul,…

Citeste mai mult

De ce l-au susținut rectorii pe actualul ministru al învățământului. Și de ce nu este posibilă reforma în universități

În lumea virtuală s-a stârnit din nou rumoare după ce rectorii a 45 de Universități din România au semnat public o scrisoare de susținere a noului Ministru al Educației propus de PSD, Valentin Popa. Multă lume s-a arătat indignată pe bună dreptate, văzând că un personaj cu carieră universitară și funcții de conducere la înalt…

Citeste mai mult

APCRC a participat în proiectul „Teaching common values in Europe”

“Teaching common values in Europe” este un proiect desfăşurat de Universitatea de Studii Umaniste din Utrecht la cererea Parlamentului European. În dorinţa de a analiza modul în care se predau valorile comune europene în şcolile ţărilor membre ale Uniunii Europene, comitetul CULT – Comitetul pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a lansat în 2016…

Citeste mai mult

Figuri mitologice în învățământul preuniversitar românesc

Cazul Tunegaru distruge credibilitatea unui sistem care este unica șansă pentru copiii nevoiași, care nu își permit nici Homeschooling, nici școli private scumpe Un nou caz din învățământul preuniversitar este amplu analizat de platforma de știri Hotnews.ro. După cazul profesorului de matematică de la liceul Vianu – Severius Moldoveanu – nici că se putea un…

Citeste mai mult

Cum se face reforma în educație. Etapa n, faza pe universități

Cu siguranță, de 25 de ani încoace auzim vorbindu-se în continuu despre „reformă”. Se face reforma statului, reforma administrației, reforma justiției, reforma sănătății, reforma educației etc. Termenul e atât de des folosit și efectele sale lasă atât de mult de dorit, încât, de acum încolo, cine intenționează să ia o măsură cu efecte pozitive, va…

Citeste mai mult

Noul șofer român: directorul din învățământul public

În data de 12.10.2016, la o generație distanță de când am lichidat, cel puțin oficial, cu practicile comuniste de guvernare, profesorii candidați, din liceele, școlile și grădinițele patriei, au dat examen scris pentru a deveni directori, ceea ce nu înseamnă, însă, nici jumătate din totalul probelor concursului de directori. Situația globală merită privită cu seriozitate…

Citeste mai mult

Disoluția binelui comun

În discuțiile despre învățământul românesc public se poartă discursul recriminatoriu, simplificările capricioase, părerile emise pe un ton superior sau – cel mai simplu mod de a vântura păreri – anecdoctica ieftină. Concluzia acestor dezbateri are ceva din incongruența unei personalități ciclotimice: aripa PSD a presei românești vede câțiva profesori eroi, dintr-o mulțime în care se…

Citeste mai mult