Această rubrică găzduită de Asociația APCRC dorește să fie un loc al discuțiilor și dezbaterilor libere unde fiecare autor își expune opiniile cu privire la problemele sociale, culturale, economice sau politice cu care se confruntă societatea noastră. Responsabilitatea opiniilor aparține autorilor, iar publicarea articolelor sau comentariilor este limitată exclusiv de păstrarea unei decențe în limbaj.

Cu comunismul la muzeu. Memorializarea trecutului comunist în țările din Europa de Est

Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara, Foto Ștefan Both „O stafie umblă prin Europa – stafia comunismului”. Citatul celebru al lui Karl Marx și Friedrich Engels cu care se deschide Manifestul Partidului Comunist din 18481 este la fel de valabil și astăzi, chiar dacă are o conotație inversată. Dacă în secolul al XIX-lea comunismul era viitorul,…

Citeste mai mult

Vreți calitate în educație? Băgați bani!

S-a discutat intens anul acesta despre educaţia românească. Mai ales că, în sfârşit, proiectul prezidenţial „România educată” a produs un prim raport1. Nu mă voi opri aici asupra calităţilor şi defectelor acestui proiect, deoarece a suscitat numeroase intervenţii în spaţiul public ale unor profesionişti în ale educaţiei mai mari decât mine2. Mă voi opri însă…

Citeste mai mult

Distopiile capitalului

Cartea din 2018 a viceguvernatorului Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, profesor universitar, fost deputat și ministru, însă și una din vocile discrete, dar apăsate ale Partidului Social Democrat, este, fără exagerări, o excelentă fișă clinică a economiei românești de după 1989. Cantitatea de date puse la dispoziție de Florin Georgescu, în aproximativ o mie…

Citeste mai mult

Un nou Ev Mediu?

După referendumul organizat la data de 7 octombrie a. c., un fenomen oarecum inedit a ieșit la suprafață în spațiul public. Tot mai mulți intelectuali își declară deschis simpatia față de epoca Evului Mediu. Desigur, acești intelectuali se află printre cei care au susținut în mod activ referendumul pentru familie, iar gestul lor este întrucâtva…

Citeste mai mult

Referendumul pentru familie și avatarurile naționalismului

După cum știm, în week-end, în timpul ședinței Comitetului Executiv al Partidului Social Democrat, s-a luat decizia organizării referendumului pentru susținerea familiei tradiționale, la data de 7 octombrie a. c. Liviu Dragnea a anunțat că această dată urmează să fie prezentată Parlamentului pentru aprobare. Decizia era previzibilă, întrucât social-democrații anunțaseră de multă vreme susținerea în…

Citeste mai mult

De ce l-au susținut rectorii pe actualul ministru al învățământului. Și de ce nu este posibilă reforma în universități

În lumea virtuală s-a stârnit din nou rumoare după ce rectorii a 45 de Universități din România au semnat public o scrisoare de susținere a noului Ministru al Educației propus de PSD, Valentin Popa. Multă lume s-a arătat indignată pe bună dreptate, văzând că un personaj cu carieră universitară și funcții de conducere la înalt…

Citeste mai mult

Herăstrău: de la Parcul Carol al II-lea la Parcul Regele Mihai. Reparaţie istorică sau cadou otrăvit?

După moartea Regelui Mihai tema monarhiei a revenit din nou în dezbaterea publică. Primăria Municipiului București s-a mișcat, în regim de urgență am putea spune, pentru a cinsti memoria fostului rege. Marţi, 19.12.2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat propunerea primarului general Gabriela Firea, de a schimba numele Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai.…

Citeste mai mult

Monarhia în România: pro și contra

Funeraliile dedicate Regelui Mihai s-au încheiat. Au fost zile întregi în care la radio și TV ni s-a vorbit despre rege și monarhie, astfel încât chiar și cei mai tineri, care au chiulit de la orele de istorie, au învățat cu siguranță câte ceva despre istoria monarhiei în România. Toată ceremonia funerară care s-a desfășurat…

Citeste mai mult

„Revolutia fiscală”. De la guvernanți la angajați și retur

În ultimele zile s-a iscat multă tevatură din cauza „revoluției fiscale” lansată de guvernul PSD : trecerea contribuțiilor sociale, în totalitate, de la angajator la angajat. Recunosc că în primă instanță n-am dat prea multă importanță subiectului, gândindu-mă că, fiind vorba de o schimbare sistemică, va fi una dintre acele măsuri (precum legea salarizării unitare) mult…

Citeste mai mult

Fructele mâniei

Motto: „M-am gândit: iată șapte puncte de acuzare împotriva guvernului: 1) Biserica, înșelarea prin superstiție, irosirea; 2) armata, corupția, duritatea, irosirea; 3) pedeapsa, pervertirea, asprimea, contagiunea; 4) marea proprietate de pământ, ura sărăcimii orașelor; 5) fabricile – asasinarea vieții; 6) beția; 7) prostituția.” (Lev Tolstoi, Jurnal, Vol. 1, p. 363)   În 2013 scriam, în…

Citeste mai mult

Agricultura muribundă a micilor proprietari

Am fost week-end-ul trecut, 09-10 Iulie 2017, la Dăbuleni. Căldura sahariană grăbea producțiile de pepeni, lubenițele de Dăbuleni fiind înșirate de acum kilometric pe șoseaua ce duce spre nord, spre Caracal, vechiul oraș al producătorilor și comercianților de cereale din Oltenia sudică. Numeroasele case boierești, unele destul de impozante, din orașul de lângă Deveselu sunt…

Citeste mai mult

De ce familia tradițională reprezintă o falsă problemă. Și de ce o falsă problemă trimite către probleme adevărate

Începând cu anii 2000, problema drepturilor minorităților sexuale din România a revenit periodic pe agenda publică. S-au scris articole, s-au exprimat opinii, s-a dezbătut, s-au conturat tabere, spiritele se agitau, iar apoi lucrurile reveneau la normal, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Desigur, de-a lungul timpului, aceste dezbateri au fost presărate și cu…

Citeste mai mult

Evoluția economică a Chinei și noul naționalism

Timpul lumii de azi reține cuvântul China. China de acum este Anglia secolelor XVIII-XIX. Este industriașul lumii. Este țara tuturor posibilităților economice. Imperiul Celest reconfigurează harta politică a lumii. Îl vedem pe Xi Jinping la Davos. Acesta spune scurt și răspicat: China este promotorul noii globalizări. “Dacă voi nu mai vreți globalizare, vrem noi”, așa…

Citeste mai mult

Povești cu „pokemoni”

Sunt foarte dezamăgită de modul în care politicienii – chiar liberalii, culmea – au fost luați ostatici de grupări religioase foarte vocale. Coaliția pentru Familie a reușit să importe cu succes un model de lobby dumnezeiesc, tehnici de marketing și persuasiune întru Sfântul Duh specifice patriei propagandei, Statele Unite ale Americii. Cea mai mare dezamăgire…

Citeste mai mult

Bucureștiul, între reclamele ilegale și nepăsarea autorităților

Cu siguranță, orice bucureștean care s-a plimbat pe Calea Victoriei a ajuns și la capătul dinspre Dâmbovița al acesteia, în Piața Națiunile Unite (fosta Piață a Senatului). Această piață este străjuită de două clădiri superbe, monumente istorice, construite în perioada interbelică: este vorba despre Palatul „Agricola Fonciera” și Palatul „Societății Adriatica”. · Palatul „Agricola –…

Citeste mai mult

Nomenclatura intelectuală

„Eu unul prefer un pungaș independent unui om de treabă lingău.” (Henry de Montherlant) Aproximativ 25% din populația României se află în clipa de față în risc de sărăcie, ceea ce vrea să spună că nu au venituri lunare medii decât cel mult pentru a se hrăni, a se încălzi și a se îmbrăca[i]. Aproape…

Citeste mai mult

Succesul personal și Sindicatul S.A.

România ultimilor ani este un exemplu dureros al modului în care drepturile salariaților au fost restrânse. Deși în teorie există o serie întreagă de drepturi ale angajaților, ele nu sunt respectate de angajatori. Pierre Bourdieu atrăgea atenția asupra violenței structurale a șomajului. Cu alte cuvinte, e foarte util să avem o armată de rezervă de…

Citeste mai mult

Gânditori sau sofiști, retori sau limbuți? Despre elita intelectuală autohtonă

Cartea recentă a lui Alexandru Racu, Apostolatul antisocial. Teologie și neoliberalism în România postcomunistă, își propune în mod explicit o critică radicală a elitei intelectuale autohtone post-comuniste. De la începutul cărții autorul precizează că demersul său se înscrie în siajul mai larg al criticii hegemoniei neoliberale locale post-decembriste, unul dintre punctele de reper în acest…

Citeste mai mult

Garda merge înainte…

Chestiunea legionarismului interbelic a fost deja analizată în fel și chip. Sursele bibliografice nu încetează să crească în dimensiuni și la număr. Memoriile și mărturiile celor care au participat, în calitate de gardiști, la manifestațiile și momentele de răscruce ale Legiunii în anii 1930-1941, de până la venirea trupelor sovietice și metamorfoza țării în ,,democrație…

Citeste mai mult

Saltul eșuat

Cred că putem spune, fără să greșim, că două obsesii au traversat istoria celor 42 de ani de regim comunist din România: industrializarea și independența. Încă din perioada anilor 50, când România se afla sub ocupație militară sovietică, regimul lui Dej a demarat o politică forțată de modernizare a agriculturii (colectivizare) și, ulterior, de distanțare…

Citeste mai mult

„Artists Talk” sau de câți năpăstuiți ai nevoie ca să devii artist celebru?

În urmă cu ceva timp semnalam un lucru cât se poate de curios în legătură cu modul în care noi, intelectualii, ne raportăm la problemele grupurilor defavorizate. Constatam cu acel prilej că noi, cadrele didactice universitare, depunem aplicații pentru proiecte de cercetare vizând victimele discriminării, fie că e vorba de rromi, femei, săraci și, mai…

Citeste mai mult

Cât și cum reglementăm în educație

Acum o săptămână a apărut în presă știrea conform căreia ministrul educației, dl. Mircea Dumitru, urmează să emită un ordin prin care să reglementeze în mod legal timpul pe care elevii îl alocă efectuării temelor de casă pe care le primesc de la școală. Recunosc că citind titlul articolului gândul mi-a zburat instant spre un…

Citeste mai mult

Liberalism necontrafăcut

Contraistoria liberalismului (Tact, 2016) a italianului Domenico Losurdo este o carte care ridică multe întrebări și deschide la fel de multe probleme. Titlul este oarecum înșelător pentru că Losurdo nu scrie nici o istorie a curentelor liberale și nici nu studiază doctrina liberală cu rezultatele sale palpabile din societățile democratice dezvoltate. Losurdo, filozof și istoric…

Citeste mai mult

Noul șofer român: directorul din învățământul public

În data de 12.10.2016, la o generație distanță de când am lichidat, cel puțin oficial, cu practicile comuniste de guvernare, profesorii candidați, din liceele, școlile și grădinițele patriei, au dat examen scris pentru a deveni directori, ceea ce nu înseamnă, însă, nici jumătate din totalul probelor concursului de directori. Situația globală merită privită cu seriozitate…

Citeste mai mult

Nu e ignoranță. E vorba despre solidaritate

Recent s-a încheiat campania de strângere de fonduri pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului. Rezultatul a fost un eșec, relativ previzibil. Din cele 6 milione de euro necesare, s-a strâns 1 milion. Dl. Mircea Vasilescu, redactorul șef al revistei Dilema Veche, a scris un articol în care a identificat cauza acestui eșec : ignoranța. Românii nu au donat…

Citeste mai mult

Gabriel Liiceanu – ultimul bastion al stalinismului

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este unul dintre cei mai corupți politicieni români. Întregul său parcurs biografic, de la origini până în prezent, îi scoate în evidență dimensiunile cazierului judiciar real, pe care nicio instituție a statului român nu l-a completat la momentul potrivit: comerțul ilegal în perioada comunistă, luarea și darea de mită…

Citeste mai mult

Disoluția binelui comun

În discuțiile despre învățământul românesc public se poartă discursul recriminatoriu, simplificările capricioase, părerile emise pe un ton superior sau – cel mai simplu mod de a vântura păreri – anecdoctica ieftină. Concluzia acestor dezbateri are ceva din incongruența unei personalități ciclotimice: aripa PSD a presei românești vede câțiva profesori eroi, dintr-o mulțime în care se…

Citeste mai mult

Noul loisir: homeschoolingul

Se scrie nervos și apăsat vizavi de școală. I se reproșează multe, inclusiv că este de o imbecilitate ideologică ieșită din comun. Cum ar veni, Dana Nălbaru, Dragoș Bucur și oricine își ține copiii acasă știu mult mai bine ce trebuie să învețe micuții sau adolescenții lor decât instituția școală. Prăfuita școală românească nu are…

Citeste mai mult

Religia în vremea terorii

Cartea autorului american Sam Harris, Sfârșitul credinței. Religie, teroare și viitorul rațiunii, a fost scrisă imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001 și publicată la New York în anul 2004. Anul acesta a fost tradusă și în limba română. Având în vedere evoluția evenimentelor din cei 15 ani care s-au scurs de la atentatele…

Citeste mai mult

Bacalaureatul, învățământul superior și piața muncii

Săptămâna trecută au fost făcute publice rezultatele definitive ale examenului de BAC, iar acum tinerii absolvenți se află în febra înscrierilor la Universități. Conform cifrelor oficiale, aproximativ 68% dintre cei care au susținut examenul de Bacalaureat au reușit să îl și treacă, cifră care ne situează în tendința de „stabilizare” a acestui rezultat, după „crash-ul”…

Citeste mai mult

Cu Claude Karnoouh despre film

Aurelian Giugăl (AG): În cărțile și eseurile dumneavoastră apar foarte multe titluri de filme. Ați fost (mai sunteți) un cinefil pasionat? Claude Karnoouh (CK): Da, am fost foarte pasionat de cinematograf. Mergeam chiar şi la 3 filme pe zi și asta nu o zi, chiar mai multe zile la rând. Când am revenit din Algeria…

Citeste mai mult

România oportunistă: TRU și „viziunile” sale politice

Traian Ungureanu (aka TRU), europarlamentar român înregimentat politic, scrie la gazetă. O face în calitate de membru de partid, adică docil, slugarnic și dogit, ca orice scriitură fățiș-partizană. Omul nostru este europarlamentar (din 2009, re-plebiscitat în 2014) și, cine știe?, poate că își dorește ca și din 2019 să (mai) ‘susțină’ cauza cetățenilor români &…

Citeste mai mult

Măștile veacului

George Neagoe a publicat o carte despre colaboraționismele cu regimul comunist ale lui Ștefan Augustin Doinaș, cu sprijinul academic al mandarinului Nicolae Manolescu. Asul de pică: Ștefan Augustin Doinaș (Cartea Românească, 2013) deschide orizontul unei tematici mai largi despre interacțiunile dintre intelectualitate și putere. Tocmai de aceea, George Neagoe inițiază un nou șantier de lucru…

Citeste mai mult

Bucureștiul abandonat

Anul acesta, în perioada „Școlii altfel”, în zilele de 20 – 22 aprilie 2016, Asociația pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică a organizat cea de-a V-a ediție a proiectului „Civismul, opțional?”, adresat elevilor de liceu din București. Spre deosebire de edițiile anterioare, care s-au desfășurat sub forma unor dezbateri pe teme civice cu elevii, ediția…

Citeste mai mult

Cu Claude Karnoouh: Amintirea bunicilor și tinerețea pariziană

Aurelian Giugăl (AG): Suntem pe 16 iunie, la București, Foișorul de Foc, un bar popular, pentru toți dezmoșteniții sorții. Domnule Karnoouh, am vrea să vorbim puțin despre perioada copilăriei și chiar a anilor de școală, gimnazială, liceală. Haideți să aducem aminte de regiunea bunicilor dumneavoastră. De unde erau bunicii dumneavoastră? Claude Karnoouh (CK): Bunicii mei…

Citeste mai mult

Despre naționalism azi

Campania electorală și naționalismul Desigur, lansarea candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Generală a Capitalei a stârnit multă vâlvă mediatică. Instant a fost reamintit trecutul său filo-legionar – pe net circulă fotografii cu articole din Mișcarea, un soi de foaie legionară lansată în anii 90. A fost acuzat că este antisemit, xenofob, naționalist-ortodoxist, dacoman, anti-occidental,…

Citeste mai mult

Mitul tehnocratului pur și dur

De ceva vreme în politica românească se petrece o schimbare cel puțin bizară. Nu mai vrem, chipurile, politicieni. Politicienii sunt portretizați ca fiind această specie rea și coruptă prin definiție. Cred că n-am mai asistat la o asemenea degradare a încrederii în politicieni, în parlament și, în genere, în instituțiile democratice din perioada interbelică. Nori negri se…

Citeste mai mult

Intelectualii valahi

Atunci când te confrunți cu intelectualii români, orice alt intelectual român de prin preajmă are slăbiciuni pentru unii și antipatii viscerale pentru alții. Când folosim cu lejeritate sintagma intelectuali îi avem în vedere exclusiv pe poeți, romancieri, critici literari, istorici, filozofi și, categorie universală în România, „eseiști”. Cumva, oamenii de știință pot fi geniali „ingineri”…

Citeste mai mult

Educația, sărăcia și piața muncii

Dacă în România încerci să explici o situație folosind un ton neutru, nimeni nu te bagă în seamă. Dacă în aceeași țară încerci să expui o problemă ducând luciditatea până la capăt, toți te consideră în bloc excesiv, denaturat, exagerat. E ca și cum ai voie să urli din răsputeri, câtă vreme strigi împotriva norilor!…

Citeste mai mult

Cui ne supunem?

Romanul lui Houellebecq s-a vândut în câteva miloane de exemplare, în doar un an de la apariția sa. „Norocul” a făcut ca romanul să fie lansat pe 7 ianuarie 2015, fix în ziua atentatului de la Charlie Hebdo, fapt care a condus la epuizarea primului tiraj de 150.000 de exemplare, în doar câteva zile. Au…

Citeste mai mult

„Ciocnirea civilizațiilor sau vina omului alb”? Despre clișeele discursului public

Cu puțin timp în urmă Ana Petrache (AP) a scris un articol ce face referire la recentele atentate de la Paris. În această expunere, autoarea deapănă observațiile dumneaei vizavi de reflectarea episodul parizian în discursul media. Două reacții sunt identificate, respectiv perspectiva conservatoare (conflictul civilizațiilor) și viziunea stângii (cauze strict politice, religiosul fiind neglijat). Foarte…

Citeste mai mult

Controlul OI POSDRU confirmă suspiciunile de fraudă în cazul concursului de la ICCV

Cu un an și jumătate în urmă, în cadrul unui Institut al Academiei Române, Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) a fost organizat, din fonduri europene, un concurs pentru tinerii cercetători, în urma căruia urmau să fie acordate mai multe burse pentru doctoranzi și cercetători post-doctorali. Din cauza organizării defectuoase a concursului, suspectată de…

Citeste mai mult

Diversiunea lui Iohannis

După 3 zile de la începerea protestelor, în urma tragediei de la Clubul Colectiv din capitală, a avut loc la Cotroceni o întâlnire între reprezentanții „străzii”, ai societății civile și președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea a avut loc la „invitația” președintelui ca cei aflați în stradă să-și delege câțiva reprezentanți la Cotroceni, care să ia loc…

Citeste mai mult

Finanțarea programului „Școală după Școală”

Asociația pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică susține demersul pentru finanțarea programului „Școală după Școală”.  Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială “Human Catalyst” a trimis o scrisoare în atenţia ministrului Educaţiei Sorin Câmpeanu şi ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici pentru a solicita respectarea angajamentelor asumate de Parlament şi Guvernul României în urmă cu patru ani –…

Citeste mai mult

Diaspora și votul. Răspuns d-lui. Poenaru

Acum câteva zile dl. Florin Poenaru a publicat un articol în care susține în mod tranșant limitarea dreptului la vot al cetățenilor români din diaspora la situația în care acei cetățeni sunt prezenți fizic în țară la momentul alegerilor. Articolul apare în contextul în care Parlamentul se pregătește să voteze Legea electorală, o parte a…

Citeste mai mult

Porci, cruci și moschei

Vara aceasta spațiul public a fost și el unul torid! Multe subiecte sensibile, care au curs în cascadă, au încins spiritele și au produs isterii. E suficient să ne amintim de tema construcției „mega-moscheii” la București, legea „anti-legionari” sau problema refugiaților din Orientul Mijlociu. Toate aceste subiecte au o puternică încărcătură simbolică și identitară, motiv…

Citeste mai mult

Regula celor 3 condiții cumulative sau despre elucubrațiile unui premier

În 2013 scriam despre deliranta idee a premierului de atunci (și de acum) privind impozitarea salariilor compensatorii de sute de mii de euro primite de angajați de la unele instituții bugetare privilegiate, printre acestea regăsindu-se Comisia Națională a Valorilor Mobiliare. Iată cum o funcție socială (salariul compensatoriu) se transforma, în viziunea premierului Ponta, în opusul…

Citeste mai mult

Ce nu e în regulă cu legea „antilegionară”?

Legea „antilegionară”, promulgată de președintele Johannis cu aproximativ două săptămâni în urmă, a reușit să stârnească polemici și dezbateri aprinse în spațiul public. Deși dezbaterile ar fi trebuit să aibă loc înainte de adoptarea legii, consider că ele sunt binevenite chiar și după ce aceasta a intrat în vigoare. Ele sunt cu siguranță un prilej…

Citeste mai mult

Primele impresii din Roma

E cald la Roma în iulie, toropitor de cald. Adăugând și umiditatea, rezultă o saună completă. Mă dau jos la Fiumicino și mă urc într-un autobuz ieftin (5 euro) către Termini, gara-furnicar, un mic Turn Babel postmodern. E seară, prima seară în Italia și trebuie să-mi găsesc locul. Ajung la Tor Vergata și mă cazez…

Citeste mai mult

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Stânga și injustul sistem electoral

Vladimir Borțun a scris, înainte de alegeri, despre parlamentarele din Marea Britanie, făcând referire mai ales la situația stângii britanice. Printre altele, autorul a preluat un clișeu, îndelung vehiculat în vremea din urmă, referitor la sfârșitul sistemului cu două partide. Nu a fost să fie așa (poate data viitoare…) și, după cum remarca un comentator…

Citeste mai mult

Educația și universul digital

Este cunoscut faptul că sistemul de educație modern este rezultatul proiectului de societate iluminist, care pleacă de la premisa că Adevărul poate fi cunoscut în mod rațional și că această cunoaștere poate fi organizată într-un corp de discipline, predate fiecare de un profesor, care este o autoritate în domeniul respectiv. De aici și dimensiunea enciclopedică…

Citeste mai mult

Claude Karnoouh sau scepticul-lucid al modernității târzii

Colecţia de eseuri & articole publicate de Claude Karnoouh în vremea din urmă a fost prinsă într-un volum ce a văzut lumina tiparului la sfârşitul anului trecut. Târgul Gaudeamus, unul din spaţiile preferate ale autorilor români postcomunişti, a reprezentat punctul terminus (lansarea) pentru, ceea ce nimerit ar trebui numite, reflecţiile unui franţuz despre contemporaneitate. C.…

Citeste mai mult

Apel civic

Către elevi și studenți, Către părinți și profesori, Au trecut 25 de ani de când regimul democratic s-a reinstaurat în țara noastră. În această perioadă societatea românească s-a schimbat în bine din unele puncte de vedere (libertăți civile, instituții democratice etc.), dar din alte puncte de vedere a involuat (educație, sănătate, egalitate de șanse etc.).…

Citeste mai mult

Obsesia comunismului

Trec în oraș pe lângă un chioșc de ziare și văd expus un număr din Revista 22 cu un titlu mare pe prima pagină: „COMUNISMUL: Marele dispărut etern prezent”. Mă opresc preț de câteva secunde și mă întreb: oare ce se mai poate spune, după un sfert de secol, despre comunism? Cunosc evident discuțiile din…

Citeste mai mult

De la patriarhalismul tradițional la post-comunismul cu față inumană

Cartea lui Cornel Ban, Dependență și dezvoltare. Economia politică a capitalismului românesc, prezintă o istorie a evoluției economice și sociale a societății românești de la începuturile modernizării sale în secolul XIX, trecând prin interbelic, perioada comunistă post-belică și, în cele din urmă, capitalismul post-comunist de după 1989. Sintagma „economie politică”, prezentă și în subtitlu –…

Citeste mai mult

A câștigat dreapta aceste alegeri?

Desigur, în această campanie electorală am auzit de zeci, dacă nu de sute de ori pe zi vorbindu-se despre lupta dintre candidatul stângii și candidatul dreptei. În cele din urmă, după votul din 16 noiembrie, candidatul dreptei a învins fără drept de apel. A fost însă dreapta învingătoare o dată cu candidatul ei? Reprezintă victoria…

Citeste mai mult

Considerații post-electorale

Cele mai surprinzătoare rezultate de după 1989. Iohannis, out-siderul care risca să rămână out-sider, îl face aproape KO pe contra-candidatul său în turul doi, și-l bate la o diferență de 10 procente! Rezultat pe care absolut nimeni nu l-a putut anticipa, și pe care acum analiștii încearcă să-l explice post-factum. După ce entuziasmul câștigătorilor s-a…

Citeste mai mult

„Mândri de clientela noastră” vs „Patronajul lucrului bine făcut”: fărâme electorale

Să folosim datele directe. Lametaţiile şi scrisorile fluviu către fiii şi fiicele ţării (patetism ieftin şi insipid) le revin, de facto, altora. Ce au în comun aceste două grafice? În ambele este vorba de clientelism electoral. În primul se remarcă adulatul clasei de lux (intelectual), cel ce-şi propune să facă numai lucruri bune pentru România…

Citeste mai mult

Religia în spațiul public

  Săptămâna trecută am avut ocazia să particip la o dezbatere organizată în cadrul Grupului pentru Dialog Social (GDS) pe tema prezenței religiei în spațiul public și în învățământul școlar. Dezbaterea a fost inițiată în urma semnării protocolului, care a produs atâta vâlvă mediatică, dintre Patriarhia Română, Ministerul Educației și Secretariatul de Stat pentru Culte…

Citeste mai mult

Solidarizare împotriva simulacrului de concurs de la Academia Română

Pe data de 23.05.2014 Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții anunța rezultatele unui concurs pentru burse de cercetare post-doctorală. Pentru cine participase la acest concurs rezultatele erau previzibile: puteai anticipa rezultatul după apartenența instituțională a candidaților sau după amabilitatea sau chiar solicitudinea cu care au fost tratați de membrii comisiei. Întreaga organizare a concursului a fost…

Citeste mai mult

Nereguli în cercetare pe bani europeni

Persoanele apropiate mediului universitar și academic știu că această perioadă a anului a fost una favorabilă pentru cei implicați în domeniu: au existat o serie de apeluri pentru burse doctorale sau post-doctorale, în toate domeniile științifice, oferite de universitățile din România sau de diversele institute ale Academiei. Este vorba despre programele europene de finanțare dedicate…

Citeste mai mult

Votăm sau boicotăm?

De câteva zile circulă în spațiul virtual articole și se poartă discuții despre boicotarea alegerilor europarlamentare de pe 25 mai. Ideea boicotului și a protestului în stradă a fost lansată de unii dintre inițiatorii protestelor din toamnă împotriva exploatării de la Roșia Montană. A fost lansat și un slogan: „Adevărații cetățeni nu merg la vot.…

Citeste mai mult

Civismul chiar nu este un moft!

În zilele de 10 și 11 aprilie a avut loc cea de-a treia ediție a proiectului „Civismul, opțional?” organizat de APCRC. La această ediție au participat peste 100 de elevi selectați din 10 licee bucureștene. Una dintre temele de discuție era legată de implicarea civică a tinerilor. În cadrul acestei dezbateri au fost prezentate și…

Citeste mai mult

Democrația românească de la echilibru la monopol politic

Articolul de față încearcă să prezinte schimbările survenite la nivel local în ceea ce priveşte competitivitatea alegerilor parlamentare începând cu anul 1996. Vom analiza modul în care localităţile de pe întreg cuprinsul ţării au ajuns să fie dominate categoric de unul dintre cele trei partide importante ale României: Partidul Social Democrat, Partidul Democrat Liberal şi…

Citeste mai mult

De ce au românii încredere în Biserică

  După cum aflăm periodic din statistici și din sondajele de opinie majoritatea românilor își declară apartenența la religia ortodoxă, iar instituția Bisericii Ortodoxe Române se bucură de o încredere ridicată în rândul populației. Deși nu se știe exact la ce anume se referă întrebarea din sondaje referitoare la încrederea în instituția Bisericii, rezultatele lor…

Citeste mai mult

A fost Eminescu raționalist și ateu?

  Anul trecut, cu ocazia aceluiași 15 ianuarie pe care îl aniversăm și azi, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a lansat în stilul său direct și tranșant câteva teze „șocante” despre poet: Eminescu a fost ateu și raționalist și Eminescu nici măcar „nu a fost român”! Cele trei afirmații erau menite, după spusele proprii, să zgâlțâie…

Citeste mai mult

Ce nu spun ASUR și BOR

Azi, 29 decembrie 2013, la împlinirea a 150 de ani de la emiterea decretului lui Cuza de secularizare a averilor mănăstirești, Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) a organizat, sub lozinca „Vrem spitale, nu catedrale!”, un miting împotriva finanțării cultelor religioase de la bugetul de stat. Subiectul a reușit să încingă spiritele, cum o face…

Citeste mai mult

De ce au participat naționaliștii și anti-capitaliștii la protestele anti-RMGC

Cine a fost în Piața Universității în primele zile ale protestelor împotriva exploatării de la Roșia Montană, a putut observa un fenomen curios la prima vedere : erau adunați la un loc, în numele aceleiași cauze, oameni care aveau pancarte cu „Jos capitalismul”, „Nu vrem capitalism sălbatic” etc., dar și „România grădina Maicii Domnului” sau „Monarhia…

Citeste mai mult

Mai este posibilă Universitatea?

    Câteva întrebări pentru Jean-Luc Marion La începutul lunii octombrie cultura română a avut parte de un eveniment de excepție : vizita în România a filosofului și academicianului francez Jean-Luc Marion, ocazie cu care i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Al. I. Cuza” din Iași și al Universității din București. Dezbaterile…

Citeste mai mult

Democrația românească la fel ca-n anii ’20

Imediat după căderea comunismului în 1989, din nevoia de legitimare a noii elite intelectuale și politice, societatea românească din perioada interbelică devine un punct de reper. În interbelic aveam o democrație reală, sistemul pluripartid funcționa, exista o autentică elită culturală, iar anul 1938 era considerat maximul dezvoltării economice a României moderne. Între timp, mitul interbelicului…

Citeste mai mult

De la iluminism la dominația ideologiei

  Dialectica Luminilor este o carte scrisă la patru mâini. De fapt este rodul unor discuții îndelungate purtate de doi reprezentanți de vârf ai Școlii de la Frankfurt, Theodor Adorno și Max Horkheimer, după ce Institutul de Cercetări Sociale a fost închis de regimul hitlerist și mutat la Universitatea din Colorado, New York, SUA. Reflecția…

Citeste mai mult

De ce să feliciți un jurnalist

La mai bine de două săptămâni de la începutul protestelor în stradă împotriva exploatării de la Roșia Montană, care au reușit să producă disensiuni la vârful alianței USL, premierul Victor Ponta a fost invitat la Ediția Specială a Jurnalului TVR1. După cum era de așteptat, au fost abordate subiectele fierbinți ale guvernării, printre care, pe…

Citeste mai mult

Capitalismul și criza

Criza din ultimii ani, pe lângă bulversările sociale inerente, a tulburat destul de mult şi apele stiinţei economice. Dincolo de explicaţiile mai pertinente sau mai confuze pe care le-au oferit economiştii, rămâne senzaţia neplacută a faptului ca marea majoritate a specialiştilor din domeniu nu au reuşit să prevadă acest eveniment de importanţă majoră. Mulţi s-au…

Citeste mai mult

Medievalii de după blocuri

Emilian Colceru scrie un răspuns (întârziat, după cum el însuşi declară) la un mai vechi articol al meu despre filmul lui Mungiu După dealuri. Într-adevăr, discuţia rămâne actuală, mesajul filmului, modernitate versus tradiţie, fiind greu de epuizat. În săptămânile (lunile?) ce au trecut s-au petrecut evenimente în stare să alimenteze o atare dihotomie – tinerii…

Citeste mai mult

„După dealuri” între religiozitate și scientism

Răspuns rapid domnului Emilian Colceru Într-un articol recent, dl. E. Colceru apără viziunea filmului “După dealuri” care ar fi aceea a unei Românii: “profund <<medievală>>, care încă respectă, în medii rurale izolate dominate de Biserică, tradiții contrare modernității”. Trebuie să-i atragem însă atenția autorului ca măicuțele și preotul din film sunt departe de ignoranța, fanatismul…

Citeste mai mult

Rolul social al filmului. În apărarea „noului val”

Un răspuns (întârziat) la articolul lui Aurelian Giugăl, „România medievală față cu (post)modernitatea”, publicat la 2 februarie 2013 Nu mă declar un cunoscător în ale filmului, dar recenta vizionare a peliculei După dealuri (2012, regia Cristian Mungiu) mă determină să încerc un răspuns la problemele formulate de colegul meu de asociație în articolul menționat. Discuția…

Citeste mai mult

Religie și modernitate. Este dialogul posibil?

  Marți seara, pe data de 11 iunie, APCRC împreună cu Institutul Verde și Facultatea de Istorie a Universității București a organizat o altă importantă dezbatere din seria dezbaterilor care poartă, sugestiv, titlul „Teze / Antiteze”. De data aceasta am invitat doi tineri politicieni, pe Remus Cernea și Mihail Neamțu, pentru a discuta despre o…

Citeste mai mult

Capitalism și socialism în România de azi

Am avut ocazia să particip ieri la dezbaterea cu tema ”Capitalism – Socialism”, organizată de Centrul de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” și CrtiticAtac. Participanții la dezbatere au fost Bogdan Glăvan și Cosmin Marinescu, din partea Centrului Rothbard, și Victoria Stoiciu și Vasile Ernu, din partea CriticAtac. Meritoriu pentru o astfel de inițiativă este,…

Citeste mai mult

Pedofilia și isteria în masă

Vânătoarea (Jagten; The Hunt) Danemarca, 2012; Zentropa Entertainments Regie: Thomas Vinterberg Scenariu: Tobias Landholm şi Thomas Vinterberg Cu: Mads Mikkelsen, Tomas Bo Larsen, Anika Wedderkopp   Filmul vine în contextul în care Occidentul a lansat în ultimii ani o serie de campanii absurde împotriva pedofililor, campanii în urma cărora libertăţile oamenilor, mai ales ale bărbaţilor,…

Citeste mai mult

Despre rostul și rolul societății civile

Ieri, 22 aprilie 2013, am participat la lansarea platformei civice Inițiativa România Liberală. În cadrul luxos, plin de opulență, al Hotelului Hilton (fostul Athenee Palace, simbol al Bucureștiului interbelic) am asistat la discursuri, despre dreapta, liberalism, valori morale, conservatorism, inițiativă privată, anti-comunism, reforma societății, reforma statului etc., discursuri pe care le-am tot auzit din partea…

Citeste mai mult

Secularizare radicală?

Acesta este titlul unei conferinţe la care am participat în perioada 19-22 septembrie 2012 în Anvers, Belgia. Conferinţele sunt, de obicei, un bun barometru pentru ce se mai discută într-un domeniu la un moment dat, sau, dacă vreţi, despre care sunt „hot topic-urie” unui domeniu. Tema secularizării este reclamată azi de sociologi şi de specialiştii…

Citeste mai mult

Sabina și statul-națiune

    Despre fata cu bendiță tricoloră din Covasna s-a discutat și ultra-discutat în perioada din urmă, evenimentul fiind trecut în planul doi abia de desfășurarea de sâmbătă a congresului PDL. Opiniile emise despre subiect au fost și ele dintre cele mai diverse, de la cele naționaliste și ultra-naționaliste, care apreciază curajul și patriotismul adolescentei,…

Citeste mai mult

Inventarea Statului Națiune

  Joi seara, pe data de 14 martie, APCRC a organizat împreună cu Facultatea de Geografie, Universitatea București, dezbaterea cu tema „Inventarea Statului Națiune”. Dezbaterea i-a avut ca invitați pe Claude Karnoouh, sociolog și antropolog francez și pe Alexandru Popovici, profesor de economie. Scopul acestei discuții a fost de a repune în discuție, dintr-o perspectivă…

Citeste mai mult

Nae Ionescu și critica partidelor politice

            Nae Ionescu, figură intelectuală de prim rang a perioadei interbelice, este cunoscut în special pentru că a fost maestrul celei mai bune generații de intelectuali pe care România a avut-o, cea care i-a dat pe Cioran, Eliade, Noica, pentru a-i enumera doar pe cei mai notorii… Sunt cunoscute de asemenea și opțiunile sale pro-legionare…

Citeste mai mult

Tradiția, folclorul și statul național

 În general se spune că emisiunile de tip „Tezaur folcloric” au rolul de a promova și transmite mai departe tradițiile și obiceiurile noastre, tradiții care vin dintr-un timp imemorial și care ne definesc identitatea colectivă. Mărturisesc că îmi place să ascult muzica populară și că am interpreți și melodii preferate. Însă niciodată nu am fost…

Citeste mai mult

Despre modernitate, comunism și democrație

  Joi seara, pe data de 7 februarie, APCRC a organizat, împreună cu Fundația Creștin-Democrată și Institutul Verde, cea de-a doua sa dezbatere din ceea ce se dorește a fi o serie de dezbateri pe teme de relevante pentru societatea de azi. Dezbaterea, cu tema „Comunism versus democrație: evoluții sociale postbelice”, i-a avut ca protagoniști…

Citeste mai mult

De ce e statuia lui Cuza în Dealul Mitropoliei?

În fiecare an, pe 24 ianuarie, sărbătorim dubla alegere a domnitorului Al. I. Cuza. Figura domnitorului este repusă în discuție, inevitabil, cu fiecare aniversare a Micii Uniri. Domnia sa a fost, după cum se spune de obicei, una de maximă însemnătate pentru destinul noului stat proaspăt apărut pe harta Europei. Reformele sale, făcute cu sprijinul generației…

Citeste mai mult

Piața liberă și tabloidizarea presei

Domnul Pleșu a scris ieri un articol despre tabloidizarea spațiului public de la noi. Este un articol inteligent și savuros, în stilul domniei sale, despre nivelul derizoriu și uneori absurd la care a ajuns să coboare presa din România. Diferența dintre noi, și alte țări „normale” ar consta în faptul că acolo presa e specializată…

Citeste mai mult

Petre Țuțea despre democrație

„Eu, în materie de democraţie n-am nici o părere personală. Mă bizui pe doi gânditori clasici. Pe Platon şi pe Aristotel. Platon susţine că trei sunt formele de guvernământ degenerate: tirania, oligarhia şi democraţia. Aristotel spune că democraţia este sistemul în care fiecare face ce vrea. Şi eu am spus: după cum se vede. Iar…

Citeste mai mult

Arta cinematografică și ideologia naționalistă

Ca majoritatea românilor, am auzit la televizor de moartea regizorului Sergiu Nicolaescu. După experiența mediatică în cazul lui Adrian Păunescu, când recunosc că am fost luat puțin prin surprindere, de data asta știam la ce să mă aștept. Există cu siguranță o similaritate între viețile celor două personalități, după cum există o similaritate și între…

Citeste mai mult

De ce vine sfârșitul lumii pe 21 decembrie 2012?

Sfârșitul lumii fiind aproape, anunțat pe toate canalele media atât pe un ton „serios” cât și pe unul amuzat, tema fiind așadar de actualitate, îmi permit să contribui la densa literatură pe subiect (3.450.000 de răspunsuri oferite de Google la căutarea „sfarsitul lumii 2012”, 180.000.000 la căutarea „doomsday 2012”) prin oferirea câtorva răspunsuri la întrebările…

Citeste mai mult

România ca o colonie

În ultima perioadă, în special din vară, când a început bătălia pentru suspendarea președintelui Băsescu, am asistat la ieșiri tot mai frecvente ale politicienilor referitoare la poziția României în zona euro-atlantică. Dacă Băsescu s-a prezentat drept apărătorul instituțiilor statului de drept și, prin acest fapt, reprezentantul Occidentului în România, din tabăra USL-istă s-au făcut frecvent…

Citeste mai mult

Ștefan Zeletin și capitalismul de stat

Ștefan Zeletin s-a afirmat și a rămas în cultura română în special în urma ideilor prezentate în cartea sa despre originea și sensul istoric al burgheziei române. Cartea apare în perioada interbelică, în 1925, perioadă în care curentele de gândire tradiționaliste sau autohtoniste care contestă modernizarea României în numele efectelor sale sociale perverse ocupă un…

Citeste mai mult

Alegeri în periferie (II)

Scriam în articolul precedent despre prozaicul programului de guvernare propus de ARD, o alianţă ce îşi propune să repornească inima României, ca şi cum aici ar exista o ţară aflată într-un infarct perpetuu. Ca să nu fim partizani, continuam cu USL, prima forţă politică a ţării şi alianţa electorală ce va câştiga la scor viitoarele…

Citeste mai mult

Alegeri în periferie

Este campanie electorală în România, una plată, cenuşie – Cărămidă rea/Dă Doamne să stea –, confuză, trivială – Cărămidă lucitoare/Dă Doamne să iasă soare –, frivolă şi fără noimă – Cărămidă veche/Dă, Doamne, să-ncete. Cum ar veni, după un 2008 jalnic din punct de vedere al prezenţei la vot (puţin peste 39%, electorat obosit să…

Citeste mai mult

De ce nu avem partide politice în România?

La început de campanie electorală ne uităm înspre coloana vertebrală a democrației reprezentative, anume partidele politice. Unde sunt ele? Mai degrabă nu prea sunt. În limbaj weberian pare că partidele românești nu sunt de găsit niciunde. Nu sunt organizații rațional-legale care să aibă drept materie primă o birocrație clasică de partid solidă și profesionistă, nici…

Citeste mai mult

Despre liberalism și protecționism cu Ha-Joon Chang

Despre economistul sud-coreean Ha-Joon Chang (profesor de economie la Cambridge) am mai avut prilejul să scriu. Mai mult, în Marea Britanie fiind, am avut prilejul să-l ascult într-o conferinţă ţinută la School of Geographical Sciences (University of Bristol). Parte a cercetările acestui economist indică un adevăr simplu: globalizarea defavorizează economiile mici, ţările în curs de…

Citeste mai mult

Este regimul democratic favorabil reformelor?

Ideea de a vă adresa această întrebare mi-a venit după ce am citit articolul doamnei Alina Mungiu-Pippidi, publicat în România Liberă la data de 29 octombrie și intitulat „Cum să (nu) reformezi statul”. Articolul susține că în România corupția este rezultatul unor politici prost aplicate: de exemplu ideea de a scădea salariile controlorilor concomitent cu scumpirea…

Citeste mai mult

Religia în școli și modernitatea societății românești

            Discuțiile legate de predarea religiei în școli au fost reactivate recent în urma unui protest prin care un ONG cerea Ministerului Învățământului retragerea unor manuale de religie din școli, pe motiv că ar îndoctrina copiii[1]. Replica vine prompt, din partea unui adversar al laicismului: din moment ce 90% din populația României se declară creștin-ortodoxă,…

Citeste mai mult