Proiectul urmărește realizarea unor lecții de istorie aplicată în interiorul Fortului 13 (aflat în cadrul perimetrului penitenciarului Jilava), fostă închisoare comunistă de tranzit în perioada 1947 – 1964. Proiectul este realizat în parteneriat cu Penitenciarul Jilava și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și urmărește ușurarea înțelegerii de către elevi a anumitor noțiuni istorice, precum gulagul sovietic sau regimul concentraționar din România comunistă, care devin tot mai vagi din cauza depărtării tot mai mari dintre realitatea istorică a anilor 1947 – 1964 și realitatea zilelor noastre. Ne-am angajat în realizarea acestui proiect pentru a facilita o mai bună înțelegere a acestei perioade istorice și pentru a aduce un omagiu celor ce au murit în timpul detenției politice comuniste. Proiectul a ajuns la a III-a ediție.
Coordonator proiect: Cătălin Constantinescu

Ediții

Ediția I

La prima ediție a proiectului au participat aproximativ 150 de elevi de la Colegiile Naționale „Sfântu Sava”, „Gheorghe Lazăr”, „Iulia Hașdeu” și Școala Centrală.

Mai Mult

Ediția a II-a

La proiect au participat elevi bucureșteni ai Colegiilor Naționale „Sfântu Sava”, „Gheorghe Lazăr”, „Iulia Hașdeu” și „Mihai Viteazul”.

Mai Mult

Ediția a III-a

S-a desfășurat sub forma unei Şcoli de Vară în perioada 26-30 august 2013. La proiect au participat elevi din liceele bucureștene selecționați după trimiterea unui eseu cu tema „Amintiri despre comunism”.

Mai Mult