Ediția I
La prima ediție a proiectului au participat aproximativ 150 de elevi de la Colegiile Naționale „Sfântu Sava”, „Gheorghe Lazăr”, „Iulia Hașdeu” și Școala Centrală.
Proiectul urmărește realizarea unor lecții de istorie aplicată în interiorul Fortului 13 (aflat în cadrul perimetrului penitenciarului Jilava), fostă închisoare comunistă de tranzit în perioada 1947 – 1964. Proiectul este realizat în parteneriat cu Penitenciarul Jilava și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și urmărește ușurarea înțelegerii de către elevi a anumitor noțiuni istorice, precum gulagul sovietic sau regimul concentraționar din România comunistă, care devin tot mai vagi din cauza depărtării tot mai mari dintre realitatea istorică a anilor 1947 – 1964 și realitatea zilelor noastre. Ne-am angajat în realizarea acestui proiect pentru a facilita o mai bună înțelegere a acestei perioade istorice și pentru a aduce un omagiu celor ce au murit în timpul detenției politice comuniste. Proiectul a ajuns la a III-a ediție.
Coordonator proiect: Cătălin Constantinescu
La proiect au participat elevi bucureșteni ai Colegiilor Naționale „Sfântu Sava”, „Gheorghe Lazăr”, „Iulia Hașdeu” și „Mihai Viteazul”.
S-a desfășurat sub forma unei Şcoli de Vară în perioada 26-30 august 2013. La proiect au participat elevi din liceele bucureștene selecționați după trimiterea unui eseu cu tema „Amintiri despre comunism”.