Acum, după ce entuziasmul generat de victoria surprinzătoare a lui Iohannis la președinție s-a domolit, dacă încercăm să rememorăm ceea ce s-a întâmplat în această ultimă campanie electorală prezidențială, ajungem la concluzia că am asistat la una dintre cele mai slabe campanii din ultimii 25 de ani. Pe de-o parte, Victor Ponta sigur de victoria sa (ne amintim episodul cu floricelele), cu o campanie dură și plină de atacuri josnice la adresa contra-candidatului (are 6 case, nu are copii, nu e ortodox, va tăia pensiile dacă câștigă etc). De cealaltă parte, un Klaus Iohannis cu un discurs greoi, lipsit de arta dezbaterii și cu un mesaj care nu a reușit să-l profileze prea bine în ochii alegătorilor (în afară de faptul că direcția noastră clară e UE și NATO). Aproape nici o dezbatere de proiecte pe temele cu adevărat importante pentru societatea românească.
Mai mult, am avut parte de o premieră de nedorit: pentru prima dată în acești 25 de ani nu a existat nici o dezbatere între candidați înaintea primului tur al alegerilor. O astfel de dezbatere ar fi putut scoate în evidență un candidat mai puțin cotat (Monica Macovei, de exemplu). Artizanul acestui artificiu a fost candidatul principal, Victor Ponta, considerând probabil că o astfel de dezbatere nu l-ar avantaja. Acesta a fost motivul pentru care a condiționat prezența sa la dezbatere de prezența tuturor celorlalți candidați, mizând tocmai pe faptul că nu vor veni toți. Lucrul care s-a și întâmplat (Vadim Tudor și Dan Diaconescu nici măcar nu au răspuns invitației), iar dezbaterea nu a mai avut loc.
În turul doi Victor Ponta continuă aceeași strategie de disimulare. Astfel, refuză oferta unei dezbateri pe teren neutru la care să aibă acces toate televiziunile venită din partea PNL. În schimb, plănuiește o capcană pentru contracandidatul său: staff-ul PSD său anunță programul a 4 emisiuni, la 4 televiziuni de știri (România TV, Realitatea TV, B1 TV și Antena 3), la care V. Ponta va participa și unde își așteaptă contra-candidatul, dacă acesta dorește. Motivația acestei tactici a fost una simplă: Iohannis e pe locul doi, e nevoit să recupereze, deci nu poate decât să intre în joc. Ceea ce va și face, sub presiunea celor din jur. Se prezintă în mod surprinzător la Realitatea TV, absolut nepregătit, și are loc un talk-show improvizat unde Iohannis încasează lovitură după lovitură iar Ponta jubilează. Întreaga emisiune nu e însă foarte departe de show-urile zilnice pe care ni le oferă televiziunile de știri și foarte departe de ceea ce trebuie să fie o dezbatere prezidențială. Aerul improvizat al întrebărilor, tendențiozitatea unora dintre ele sunt evidente. Mai are loc o înfățișare la B1 TV unde Iohannis se prezintă într-un mod acceptabil. Apoi, la emisiunea de la Antena 3 Iohannis refuză participarea, mergând în schimb în același timp la Digi24.
Deci, pentru prima oară după 1989 am avut de a face cu o strategie de evitare a unei dezbateri corecte, care să atingă toate temele politice majore. Alături de răul pe care l-au făcut televiziunile aservite politic în ultima vreme, acesta a fost fără îndoială încă un pas înapoi pentru discursul public autohton, și pentru democrația locală. Fără o dezbatere de idei și proiecte democrația nu poate exista. Monopolul asupra discursului public înseamnă autoritarism sau totalitarism, iar evitarea lui înseamnă disimularea practicilor democratice. Pentru ca acest lucru să nu se mai repete în campaniile viitoare Asociația pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică propune introducerea în legea electorală, ce urmează a fi modificată, a unui articol care să prevadă obligativitatea ca Televiziunea Națională, în virtutea faptului că e televiziune de interes public, să organizeze aceste dezbateri, atât în turul întâi, cât și în turul al doilea al alegerilor.
Dezbaterile se vor desfășura după cum urmează:
În turul 1, se va organiza o singură dezbatere cu toți candidații care doresc să se prezinte. Nu vor avea loc mai multe dezbateri la care candidații să fie invitați în funcție de șansele pe care le au (cei cotați cu șanse mai mari într-o emisiune separată, iar cei cu șanse mai mici într-o altă emisiune), deoarece un astfel de format contravine șanselor egale pe care trebuie să le aibă toți candidații, având în vedere că pentru cei care sunt cotați cu șanse mai mici audiența va fi implicit mai mică.
În turul 2, se va organiza o dezbatere între cei doi finaliști, pe teme și întrebări care au fost anterior negociate de cele două echipe. În caz că unul dintre candidați refuză să se prezinte, TVR va emite un comunicat în care va anunța suspendarea dezbaterii și motivele acestei suspendări.