
Presedintele Klaus Iohannis da mana cu reprezentantii societatii civile veniti la consultari privind formarea unui nou Guvern, vineri, 6 noiembrie 2015 la Palatul Cotroceni din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
După 3 zile de la începerea protestelor, în urma tragediei de la Clubul Colectiv din capitală, a avut loc la Cotroceni o întâlnire între reprezentanții „străzii”, ai societății civile și președintele Klaus Iohannis. Întâlnirea a avut loc la „invitația” președintelui ca cei aflați în stradă să-și delege câțiva reprezentanți la Cotroceni, care să ia loc la masa discuțiilor. Felul în care s-a produs acest demers, ridică însă anumite semne de întrebare asupra intențiilor președintelui sau a abilităților sale politice. Voi face mai jos câteva observații pe această temă:
– Negocierile de ieri erau stabilite cu partidele politice parlamentare pentru desemnarea unui nou premier. „Strada” sau societatea civilă nu are nici o atribuție sau prerogativă în acest sens. De altfel, au fost anumiți participanți care au declarat explicit că nu îi interesează numirea noului prim-ministru, ci alte revendicări punctuale.
– Felul în care a lansat președintele această „invitație” a sunat ca un ultimatum. În câteva ore, până la sfârșitul zilei, oamenii să trimită propuneri la o adresă de e-mail cu numele celor care doresc să participe la întâlnire. În felul acesta Iohannis reușește să fie cel care exercită presiuni asupra străzii, în condițiile în care cetățenii sunt cei care pun și trebuie să pună presiuni asupra politicienilor.
– Drept consecință, o serie de ONG-uri au anunțat că nu vor participa la această întâlnire. De asemenea a fost contestată și legitimitatea „delegaților”, în condițiile în care s-a afirmat că o parte din cei prezenți la Cotroceni nici măcar nu au participat la manifestații în aceste zile. Problema majoră e că mecanismul selectării reprezentanților nu a fost unul public și transparent. Cine are garanția că o parte din cei prezenți acolo nu au fost scoși din „pixul” prezidențial?
– Iohannis s-a comportat conform principiului divide et impera. Asta s-a văzut aseară în piață (care era oricum eterogenă), când oamenii erau mai puțini și mai dezorientați decât în zilele anterioare. Faptul era de altfel previzibil, în condițiile în care în primele zile s-a protestat pe fondul unei uriașe emoții, fără solicitări pozitive concrete.
Având în vedere că Iohannis a ajuns președinte purtat de valul de emoție și simpatie generat de stradă, și nu de propria lui prestație, aceasta este prima acțiune care va trezi animozități la adresa sa. În măsura în care nu va reuși să impună cereri ale cetățenilor pe agenda politicienilor, popularitatea sa va intra inevitabil în declin.
În schimb, șanșa pieței este să nu se demobilizeze. Dacă oamenii reușesc să formuleze mai multe revendicări și propuneri punctuale (dincolo de generalitățile „Jos corupția”, „Ctrl Alt Del”, „Toate partidele, aceeași mizerie”) pe care să le sistematizeze, să le dea o coerență și să le prezinte în fața clasei politice, atunci un obiectiv important este atins. Dacă și de această dată politicienii vor rămâne surzi la mesajele oamenilor, aceste răbufniri vor deveni tot mai frecvente. Antipatia față de clasa politică și chiar față democrație va crește, din păcate. Și politicienii nu trebuie să uite: prima responsabilitate le revine lor.