Anul acesta, în perioada „Școlii altfel”, în zilele de 20 – 22 aprilie 2016, Asociația pentru Promovarea Culturii și Responsabilizare Civică a organizat cea de-a V-a ediție a proiectului „Civismul, opțional?”, adresat elevilor de liceu din București. Spre deosebire de edițiile anterioare, care s-au desfășurat sub forma unor dezbateri pe teme civice cu elevii, ediția din acest an a fost organizată sub forma unor ateliere media. Atelierele au vizat în primul rând dezvoltarea atenției elevilor cu privire la aspectele ce lasă de dorit în orașul în care trăiesc și cultivarea simțului civic, prin punerea în discuție și stimularea reacției lor față de aceste neajunsuri.
În acest scop, pentru înscrierea în proiect, elevilor li s-au cerut imagini foto sau video care să documenteze ceea ce îi deranjează în imediata lor vecinătate. După înscriere au fost selecționați 12 elevi din 8 licee din București și împărțiți în 4 echipe de lucru.
În a doua zi au fost stabilite și parcurse 4 trasee de documentare și s-au constatat, la fața locului, problemele cele mai frecvente care se întâlnesc în oraș. În ultima zi materialele înregistrate au fost prelucrate, fiecare echipă montând un scurt filmuleț documentar.
Vă prezentăm mai jos filmulețele înregistrate:
Primul material a fost înregistrat pe traseul Calea Moșilor – Strada Viitorului
Am doilea pe traseul Calea Griviței – Calea Buzești – Gara de Nord
Al treilea, pornind de la Hala Traian – Strada Traian – Bulevardul Unirii – Piața Unirii
Al patrulea traseu a fost stabilit în zona Vitan – Delta Văcărești
Ca o concluzie scurtă putem spune câteva lucruri despre neregulile observate în București. O bună parte din ele ar putea fi rezolvate cu puțină atenție și bunăvoință din partea autorităților.
Evident, există deja „clasicele” probleme legate de pistele nefuncționale pentru biciclete (dar în care s-au investit milioane de euro), de lipsa locurilor de parcare și de parcările ilegale sau de clădirile vechi, de patrimoniu chiar, ajunse în stare de paragină și ruină. Apoi, sunt chestiuni legate de proasta administrare a spațiului public: Bulevardul Unirii și Piața Unirii sunt un exemplu din acest punct de vedere. Este vorba de spații în care s-a investit enorm (tot de ordinul milioanelor de euro), turnate în beton masiv, cu lucrări neterminate sau de o calitate atât de precară, încât s-au stricat la câteva luni după terminare.
Dar, poate un lucru banal în aparență, dar foarte răspândit și cu un impact negativ considerabil, îl reprezintă afișele diverselor evenimente lipite peste tot în locuri nepotrivite (clădiri, vitrine, ziduri, garduri, transformatoare electrice etc.). Ele sunt pretutindeni, devin mizerie și urâțesc orașul. La fel și atunci când vine vorba de „graffiti”, de fapt niște mâzgălituri făcute peste tot cu spray-uri cu vopsea. Avem apoi gunoaie lăsate la colțuri de stradă, uneori chiar lângă coșul de gunoi(!), sau în diverse locuri virane. Aceste probleme ar putea fi rezolvate relativ ușor de autorități, în câteva luni, prin aplicarea amenzilor conform legii. Însă nimeni nu a făcut-o până acum! Iar acum, dacă tot vine campania electorală, le oferim candidaților o sugestie: în loc să promită cine știe ce proiecte elucubrante, ar putea să se apuce de curățenie! Măcar așa poate devin mai convingători!